Tomaat Tomaat Tomaat

Teelt losse tomaten

De kassen van Paul en Cock van Schie staan in Kwintsheul, verdeelt over drie locaties met een totale oppervlakte van 11 hectare. De laatste locatie aan de Hoenderparklaan is in 2007 nieuw gebouwd en is 6,5 hectare groot. Sinds 2017 wordt er een kas gehuurd van 12.000 m2, hier wordt ook Mediax geteelt. deze locatie wordt gerunt door de zoon van Cock, Wesley. De tomaten zijn van het ras Medi-axia van het zaad huis Axia. Een goed smakende tomaat van ongeveer 85 gram.

In december poot men de nieuwe plantjes in de kas. Half maart zijn de eerste tomaten rijp en rood genoeg om te oogsten. In de zomerperiode oogst men twee keer per week bij een plant. De tomaten gaan na het oogsten  in blauwe kratten. Deze kratten worden in de sorteerloods van Tomselect verwerkt. Half november worden de laatste tomaten geplukt. Na de laatste oogst haalt men het hele gewas uit de kassen om in december weer helemaal schoon te beginnen. 

Licht, warmte en water op een duurzame wijze

Een tomatenplant heeft drie dingen nodig om goed te groeien; licht, warmte en water. Op een zomerse dag kan een plant wel 2,5 liter water nodig hebben. In het water zitten voedingsstoffen om de plant zo goed mogelijk te laten groeien. Het water wat de plant niet opneemt, wordt opgevangen en weer hergebruikt.

Een WKK (warmte kracht koppeling) produceert de warmte die nodig is om de kas te verwarmen. Deze gasmotor verbrand gas. Hierbij komen drie dingen vrij; elektriciteit, warmte en CO2.

FOTOALBUM 2

Tekst 1

paul_van_schie.jpg
teeltbedrijf_la_van_schie.jpg
tomselect.jpg
contact_tomselect.jpg
cock_van_schie.jpg

Dit is de titel van een fotoalbum 1

Hier komt de tekst van een fotoalbum 1

Koala.jpg
Desert.jpg
Tulips.jpg
Chrysanthemum.jpg
Lighthouse.jpg
Jellyfish.jpg
Penguins.jpg

De elektriciteit gebruikt men  om de sorteermachines van Tomselect te laten draaien. De warmte om de kas te verwarmen. En de CO2 om de planten beter te laten groeien. Hierdoor heeft een WKK een rendement van 95 %, veel meer dan een normale energiecentrale.

Sinds 2011 zijn we aan het onderzoeken of we ons bedrijf kunnen gaan verwarmen met aardwarmte, Met een negen tal telers uit de omgeving hebben we het aardwarmte bedrijf Nature's Heat opgericht  http://www.naturesheat.nl/. In April 2018 zijn we gestart met het winnen van geothermische warmte, dit is warmte uit de diepe ondergrond. de temperatuur van deze warmte is 87,5 graden. De warmte wordt gewonnen op 2400 meter diepte. waarmee we 51 ha kassen van de aandeelhouders kunnen verwarmen. We besparen daar miljoenen m3 aardgas mee en stoten veel minder Co2 uit, echt een duurzame investering. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Nature's Heat. www.naturesheat.nl

 

 Voor het licht is men afhankelijk van de zon. Hoe meer zonlicht des te sneller de tomatenplant kan groeien en nieuwe tomaten kan maken. In het voorjaar is de productie dan ook lager dan in de zomermaanden.  Het blijft immers een natuur product.

Tijdens de teelt maakt firma L.A. van Schie gebruik van biologische bestrijding en hommels. De hommels bestuiven de bloemetjes van de tomatenplant. De biologische bestrijding wordt ingezet tegen ziekten en plagen.